Megújult a Magyar Jégkorong szövetség honlapja! www.jegkorongszovetseg.hu / CLICK FOR NEW WEBSITE
Legendás beszélgetések-Beszélgetés legendákkal
2015-09-17 17:11 - icehockey.hu

Legendás beszélgetések - Beszélgetés legendákkal (6. rész)

Babán József 55 alkalommal játszott a felnőtt válogatottban, minden idők legjobb honi bekkjei között tartják számon. Gyerekkorában sok sportot is kipróbált (a Szakszervezeti Kultúr és Sportélet I. évfolyamának 2. számában épp atletizálás közben szerepelt 1951-ben), végül a hoki mellett tette le a voksát. Még annak ellenére is, hogy akkortájt igen bajos volt eljutni minden alkalommal Csepelről a város egyetlen jégfelületéhez a Városligetbe.
Első korcsolyáját báró Weiss Manfréd feleségétől, Wohl Alice asszonytól kapta!
Fiatalon került a legjobbak közé - és ott is ragadt. A BVSC meghatározó játékosaként sokszoros bajnoki ezüst- és bronzérmes: ám akárcsak a vasutas klubnak, úgy neki sem sikerült soha a legmagasabb fokra lépnie a bajnokságban.
Ez persze nem jelenthetett akadályt abban, hogy a válogatott alapembereként ott lehessen az 1964-es innsbrucki olimpián, szerepelt a szovjet válogatott ellen is - ami akkortájt igazából a világválogatott volt!
Rajkai László segítőjeként dolgozott később a válogatott mellett is, polgárőrként az árvízi mentéskor is kiemelkedő szerepet játszott - és azt vallja még 80 évesen is, hogy ha jön a telefon, hogy valahol segíteni kell a magyar hokiban, akkor ő megy és akár ládákat is pakol.
2013-ban választották a magyar jégkorong halhatatlanjai közé.

qSXrBguykLk

A riporter: Török László
A beszélgetés, melynek helyszíne a városligeti Hoki Múzeum, 2015. június 13-án készült.