Megújult a Magyar Jégkorong szövetség honlapja! www.jegkorongszovetseg.hu / CLICK FOR NEW WEBSITE
Galac tagja a MOL Ligának
2016-06-10 19:25 - icehockey.hu

A nevezési határidőt követő első ülésén a liga bővítési lehetőségeiről tanácskoztak a MOL Liga vezetői és tagjai, állást foglaltak a hosszabbítás-szabállyal és az átjátszással kapcsolatban.

A liga vezetősége beszámolt arról, hogy a nevezési és hiánypótlási határidő végéig minden kötelezettségének eleget tett a tavalyi kilenc résztvevő klub és a CSM Dunarea Galati is.

A MOL Liga 2016-2017-es szezonjára nevezett csapatok:

- ASC Corona 2010 Brasov
- Debreceni HK
- Dunaújvárosi Acélbikák
- DVTK Jegesmedvék
- Fehérvári Titánok
- Ferencvárosi Torna Club
- MAC Budapest
- Sport Club Csíkszereda
- UTE
- CSM Dunarea Galati

A liga megvitatta a mezőny bővítésének lehetőségeit és az esetlegesen felmerülő problémákat és veszélyeket a Galac jelentkezése, illetve Belgrád és Zágráb érdeklődése kapcsán. Az ötleteléshez a ligatagok, liga- és szövetségi vezetők, illetve az egyelőre megfigyelőként jelen lévő Szuper Levente is hozzászólt, aki a 2017-18-as szezontól csatlakozását tervező Vasas SC-t képviseli a MOL Liga ülésein. Az egyik legnagyobb fejtörést az utazási költségek megnövekedése jelentené a csapatok számára, különösen ebben az idényben, hiszen a már elkészített költségvetési tervekhez képest ez jelentős plusz tételt jelentene. Az ennek áthidalására született ötleteket és Belgrád, illetve Zágráb érdeklődését az elkövetkező két hétben még körüljárja a liga, majd visszatérnek rá a tagszervezetek.

A CSM Dunarea Galati MOL Ligába való felvétele végül megszavazásra került azzal a feltétellel, hogy a felmerülő plusz költségeket a másik kilenc klubtól független forrásból kerülnek finanszírozásra.

A ligatagok egyhangúlag megszavazták a 2016-2017-es szezontól az IIHF rendezvényein alkalmazandó hosszabbítás-szabály átvételét a magyar-román közös pontvadászatban is.

Változik az átigazolási időszak vége is, ennek értelmében a 2016-2017-es szezonban az alapszakasz utolsó játéknapjával zárulnak a transzferek.

Nemzetközi liga lévén nem meglepő, hogy ismét felmerült a légiós-hazai játékos kérdése, azaz, hogy mikor számít valaki hazainak. Több variáns is felvetődött, de mivel a csapatok összeállítása már folyamatban van, a szabály erre az  évadra változatlan marad, a kérdésre később térnek vissza.

Átgondolásra került a más bajnokságokban is induló csapatok játékosainak visszajátszása a MOL Ligába; új szabályként a csapatok egy olyan megoldást fogadtak el, amely értelmében  az érintett csapatok 5+1 játékost nevezzhetnek meg, akik a MOL Ligában is játszhatnak a szezon során. Sérülés esetén szezononként egy mezőnyjátékost és egy kapust cserélhetnek a keretben, de a változtatások véglegesek, több cserére nem nyílik majd lehetőség.

Az utolsó napirendi pontban a 2016-2017-es mérkőzéskiírás rendezőelveiről egyeztetett a versenybíróság és a ligatagok. Végleges menetrend csak a későbbiekben várható.