Megújult a Magyar Jégkorong szövetség honlapja! www.jegkorongszovetseg.hu / CLICK FOR NEW WEBSITE
Herner nem állt le a levélírással
2016-07-22 08:33 - icehockey.hu

Olyan büszkeségeink mellett, mint Medgyes Dorottya, aki a tavalyi évet Észak-Dakota egyetemi csapatában töltötte, vagy Erőss Zoltán, aki a Maine állam béli D3 iskolába készül, most Magyarországról elsőként kerül be az NCAA Divízió 1 férfi játékosai közé Herner Olivér.

Egy dolog vitathatatlan: a tavalyi évad A-csoportos sikere nem múlik el nyomtalanul, és egyre több magyar tehetség próbálja ki magát észak-amerikai egyetemi, vagy junior ligákban, vagyis egy magasabb minőségű hoki környezetben. Tavaly Erdély Csanád volt az egyedüli, aki magyarként tengeren túli top ligában szerepelt. A közelgő szezonban már bizonyos, hogy Stipsicz Bence és Garát Zsombor amerikai edzőtáborban kezdi meg a felkészülést, továbbá többen is próbajátékkal remélnek meghívást kapni táborokba és nem egy fiatal játékosunk játszhat kinti junior ligákban. Nekik mind egy cél lebeg a szemük előtt: jégre lépni az NCAA-ban.

Herner Olivér más utat járt be, de nem kevésbe eredményesen ért célba.

„Maga az érdeklődés Amerikával kapcsolatban, úgy 3-4 éve fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék ott jégkorongozni, és ha megoldható egyben tanulni is. Ebben az időszakban ismertem meg egy kedves hölgyet, aki bár magánszemélyként, de pont hasonló ügyekkel foglalkozik, sportolókat juttat ki egyetemekre az USA-ba. Ekkor nagyon lelkes voltam, de még csak tízedikbe jártam, ezért felvázolta nekem a procedúra menetét és a hozzá szükséges teendőket. A következő hónapokban az érdeklődésem vissza esett és, úgymond véget is ért. Nagyjából háromnegyed éve kaptam észbe, hogy végül is miért nem folytattam ezt a folyamatot és ekkor kezdtem el gondolkodni az NCAA-n, mivel sokat hallottam róla az elmúlt években. Szóval újra kezdtem magát a jelentkezést és az edzőkkel való kapcsolatteremtést. Elég sok egyetemmel tárgyaltam és választási lehetőségem is volt, de végül a Maine-i egyetemre tettem a voksomat, mivel ők voltak a legszimpatikusabbak, mind emberileg, mint körülmények terén, de nagyban befolyásoló tényező volt az ösztöndíj is természetesen.”

„Őszintén megmondom az összes Div 1-es egyetemnek elküldtem a jelentkezésem, ez szám szerint nagyjából hatvan. Ebből sokan vissza írtak, hogy megvannak a 2016-17 es szezonra, de ha érdeklődök az utána lévő szezonra is, akkor tartsuk a kapcsolatot és tudassam velük. Összesen kettő olyan volt, akinél még ebben az időben volt számomra hely. Velük tovább folytattam a beszélgetést. Ugyanis azt az én felvételi eljárásomról tudni kell, hogy saját hibámból adódóan, de nagyon későn kaptam észbe és kezdtem el. Vagyis, úgy gondolom, ha ezt időben elkezdem, akkor jóval több lehetőségem lett volna az első osztályba is. Visszatérve a kérdésre DIV3-ból nagyjából 15-20 olyan egyetem volt ahova tudtam volna menni, de ezeken az egyetemeken nincs sportösztöndíj csak tanulmányi, amivel én teljes ösztöndíjat nem tudtam volna elérni. Szóval bíztam a DIV1-ben.”

A több mint 2 méter magas védő egy dologgal rendelkezik, ami nem tanítható, ez a mérete, és az észak-amerikai edzők bizony szeretik a nagyra nőtt játékosokat, akik elérik a korongot. „Két hete voltam egy hivatalos látogatáson az egyetemen, amikor találkoztam minden edzővel. A vezető edzővel 2-3 órán keresztül beszélgettem, bemutatkozó videómat megnézve és a volt edzőimmel való beszélgetések alapján nagyon jó helye van számomra. Higgyem el és bízzak benne, de maradjon az ő titka, hogy mi is ez pontosan az első meccsemig.”

„Magyar edzők, akik nagyon sokat segítettek Kangyal Balázs és Majoross Gergely voltak. Az ő segítségük nélkül nem sikerülhetett volna, ezért ez úton is szeretném nekik megköszönni. Emellett Fodor Szabolcs az elmúlt évek során klubcsapatom edzője szintén rengeteget segített nekem. Valamint nem magyar, de hazai szakemberként szeretném kiemelni Glen Williamson-t, aki a másik oldalról segített, ami alatt értem a mögötte álló amerikai éveket, tehát tudja, hogyan működik ez az egész.” – sorolta Herner, amikor azt kérdeztük kiknek hálás a nagy kiugrásért.

Mind tudjuk, ha valaki egyetemi szinten játszik, nem csupán sportember, hanem tanuló is. „Az első évben nem kell irányzatot (fő tárgy) választani, tanulás szempontjából, mert mindenki ugyanazt tanulja és megengedték számomra a következő év elején való döntést.”

Herner Olivér egy hónapon belül utazik az Egyesült Államokba, ahol ugyan arra főiskolára fog járni, mint az NHL-es Paul Kariya, Jimmy Howard, vagy Garth Snow.